Biophilic Design in de praktijk
In een tijd waarin mentale gezondheid, welzijn en duurzaamheid steeds urgenter worden, groeit ook de behoefte aan omgevingen die écht goed voelen. Biophilic design biedt daar een krachtig antwoord op. Door de natuur terug te brengen op de plekken waar we leren, werken en herstellen. Maar hoe ziet dat eruit in de praktijk?
We nemen je mee langs drie Nederlandse projecten die laten zien wat er mogelijk is wanneer ontwerpers zich laten leiden door de natuur.
1. Basisschool De Verwondering – door ORGA Architect
De naam zegt het al: De Verwondering nodigt uit tot nieuwsgierigheid, verbinding en ontdekking. Deze school is van begin tot het eind ontworpen met de natuur als leidraad. Van het organische gebouwontwerp - het dak heeft de vorm van een blad - tot aan het gebruik van hout, daglicht en binnen-buitenruimtes.
Biophilic highlights:
- Leerpleinen met zicht op het groen
- Natuurlijke ventilatie en overvloedig daglicht
- Materialen zoals kurk en hout die rust en tactiliteit oproepen
Effect: Kinderen voelen zich veiliger, rustiger en zijn actiever betrokken. Ook leerkrachten geven aan dat het gebouw hen ondersteunt in hun pedagogische visie. Bovendien is op deze school geen sprake van een lerarentekort maar hanteren ze juist een wachtlijst voor leerkrachten! Omdat het zo'n fijne werkplek is.
https://www.orga-architect.nl/projecten/biofilische-school-de-verwondering/
2. Kantoor BPD Eindhoven - door Ex Interiors
Als gebiedsontwikkelaar begreep BPD als geen ander dat hun eigen werkomgeving het verhaal moest vertellen: een plek die gezondheid, duurzaamheid en natuur ademt. Hun Eindhovense kantoor is een oase van biophilic design.
Biophilic highlights:
- Planten geïntegreerd in werkplekken en looproutes
- Gebruik van circulaire, natuurlijke materialen
- Zichtlijnen naar buiten en warme, natuurlijke lichtinval
Effect: Medewerkers rapporteren meer focus, tevredenheid én trots op de plek waar ze werken.
https://www.ex-interiors.nl/interiors/bpd-regio-zuid-melkfabriek-de-caai-eindhoven/
3. VUmc Cancer Center – Amsterdam door D/DOCK
In de zorg kun je met biophilic elementen écht het verschil maken. D/DOCK ontwierp een oncologisch centrum waar het gebouw letterlijk meebeweegt met de behoefte aan rust, herstel en menselijkheid. Hier wordt de natuur niet toegevoegd, maar geïntegreerd.
Biophilic highlights:
- Zachte, natuurlijke kleuren, indirect lichtgebruik en organische vormen
- Beplanting, water- en geluidselementen in wachtruimtes
- Patiëntenkamers met uitzicht op groen
Effect: Een helende omgeving die bijdraagt aan stressreductie en het gevoel van controle bij patiënten. Meer rust en focus bij zorgverleners.
https://www.ddock.com/cases/vumc-cancer-center-amsterdam/
Fundamentele ontwerpvisie
Wat deze projecten gemeen hebben is dat ze aantonen dat biophilic design veel meer is dan een beetje ‘groen toevoegen’. Het is een fundamentele ontwerpvisie die mens en natuur dichter bij elkaar brengt en daardoor betere omgevingen creëert voor leren, werken én genezen.
Wil je leren hoe je dit zelf toepast in jouw projecten? Bij de Biophilic Design Academy leer je hoe natuur, ontwerp en systeemdenken elkaar kunnen versterken. Van visie tot uitvoering.
Wil je een biophilic ontwerper inschakelen voor jouw project? Stuur dan een mail naar lianne@biophilicdesignacademy.nl met een korte project omschrijving. Wij connecten je met de biophilic designer die bij jouw project past!