Alles over Biophilic Design: Definitie, Voordelen en Toepassingen

Wat is Biophilic Design?

Biophilia beschrijft onze natuurlijke en diepgewortelde drang om te verbinden met de natuur

Het begrip; Biophilic Design

Biophilic Design is de kunst van het integreren van natuurlijke elementen in gebouwde omgevingen, wat de gezondheid, stemming en productiviteit van bewoners en gebruikers verbetert. Deze ontwerpmethode zet ons instinctieve verlangen naar natuur in, om ruimtes te creëren die niet alleen esthetisch aantrekkelijk zijn, maar die ook een fundamentele impact hebben op ons welzijn.
Vliegveld Singapore; de natuur naar binnen halen is goed voor onze fysieke en mentale gezondheid

Kernprincipes van Biophilic Design

USP blaadje biophilic design

Direct Contact met de Natuur

Het toepassen van elementen zoals planten, water en natuurlijk licht om een directe connectie met de natuur te vormen. Dit principe is cruciaal voor het creëren van levende en ademende ruimtes die stress verminderen en welzijn verhogen.
USP blaadje biophilic design

Indirect Contact met de Natuur

Het gebruik van materialen, kleuren en texturen die geïnspireerd zijn op de natuur. Door natuurlijke vormen en patronen te implementeren kunnen interieurs rust en een gevoel van orde bieden, zonder directe natuurlijke elementen.
USP blaadje biophilic design

Ruimtelijke Verhoudingen

Ontwerpen die natuurlijke omgevingen nabootsen door gebruik te maken van ruimtelijke hiërarchieën die in de natuur voorkomen, zoals beschutte uitzichten en verborgen nissen die exploratie en comfort bieden.

Voordelen van Biophilic Design voor Gebruikers

Minder stress

Verbeterde stemming

Toename energie

Verbeterde kwaliteit van leven

Toepassing-Biophilic-Design

CoffeeLab Eindhoven CS

Onderzoek toont aan dat een biophilic ontwerp stress vermindert en de gezondheid, cognitieve functie en algehele welzijn verbetert. Ruimtes die rijk zijn aan natuurlijke elementen bevorderen tevens creativiteit en productiviteit.
Biophilic Design speelt een cruciale rol in het verbeteren van het welzijn en de gezondheid van de mensen die in biophilisch ontworpen ruimtes leven en werken. Door het integreren van natuurlijke elementen zoals planten, waterpartijen en natuurlijk licht, helpt dit ontwerpconcept om stressniveaus significant te verminderen en tegelijkertijd de stemming en mentale gezondheid te verbeteren. Bovendien stimuleert de aanwezigheid van natuurlijke kenmerken in een ruimte de cognitieve functies, waaronder concentratie en creativiteit, wat leidt tot een verhoogde productiviteit en algehele tevredenheid op de werkplek.

Wetenschappelijke studies ondersteunen deze voordelen en tonen aan dat biophilic design niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook meetbare gezondheidsvoordelen biedt, zoals verbeterde luchtkwaliteit en vermindering van de symptomen van Sick Building Syndrome. Deze principes toepassen in zowel residentiële als commerciële ruimtes kan dus een diepgaande invloed hebben op het dagelijkse leven en het welzijn van mensen, en draagt bij aan een gezondere, gelukkigere samenleving.

Biophilic Design Verhoogt de Waarde van de Werkplek

Wist je dat voor elke euro die je uitgeeft aan biophilic design-verbeteringen, je € 2,70 terug krijgt? Dat blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd door Joyce Chan Schoof, Architect en Sustainability Lead bij het Britse parlement.

Samen met PLP Labs publiceerde ze een onderzoek met de titel ‘Reap What You Sow: Valuing Workplaces that Grow Good Ideas’ met academici van Loughborough University, de University of Reading, en biofiele experts van Benholm.

Het rapport beschrijft het proces van het meten en te gelde maken van de welzijns- en milieuwaarde van biofilie in architectonisch ontwerp. Het onderzoekt hoe ontwerpbeslissingen een geldelijke waarde kunnen krijgen, zodat vastgoedklanten de waarde van deze interventies eerlijk kunnen beoordelen naast andere projectkosten.

Biophilic ingerichte werkplek

Biophilic Design in de Praktijk

Voorbeelden van Biophilic Design projecten

Onze missie

Onze missie is om zoveel mogelijk mensen opnieuw te verbinden met de natuur, om hen de krachtige en positieve impact op hun welzijn en stressniveaus te laten ervaren. Wij geloven dat door deze persoonlijke verbinding met de natuur te herstellen, mensen niet alleen een beter gevoel over zichzelf krijgen, maar ook meer zorg zullen dragen voor de wereld om hen heen.
Ons doel is om een gemeenschap te creëren die zich sterk maakt voor duurzaamheid en welzijn, voor ons eigen leven en dat van toekomstige generaties. Samen bouwen we aan een wereld die de natuurlijke connectie erkent en koestert als essentieel voor onze gezondheid en de gezondheid van onze planeet.


null

Bouw jij mee aan een betere wereld?


Biophilic Design Academy

Wordt lid van de academy