Impact maken met biophilic design
Natuurhuisje
Lianne Bongers
05/10/2024
1 min
0

Impact maken met biophilic design

05/10/2024
1 min
0

"As creators we are the gatekeepers of doing better"

Deze uitspraak, die ik tegenkwam op de website van duurzame textielontwerpers ByBorre, raakte me diep. Het weerspiegelt precies mijn eigen overtuigingen. Als (interieur)ontwerpers dragen we een grote verantwoordelijkheid als het gaat om het verduurzamen van onze vaak vervuilende industrie (alleen al in Europa wordt jaarlijks zo'n 11 miljard kilo aan meubels weggegooid). Hoewel ik mezelf, vooral tijdens de Week van de Circulaire Economie, omring met inspirerende initiatieven op dit gebied, realiseer ik me ook dat dit slechts mijn 'groene bubbel' is. 

 

Te vaak merk ik dat collega-interieurontwerpers of leveranciers me verbaasd aankijken wanneer ik het over duurzaamheid heb. "Mijn klanten vragen daar niet om", hoor ik dan. Of bij leveranciers krijg je het verhaal te horen over één item in de hele collectie dat voor 20% uit gerecycled materiaal bestaat. Twintig procent, serieus?

Natuurinclusief
Ik wil niemand bekritiseren, want het is zeker niet gemakkelijk. Maar verandering is nooit eenvoudig. De meeste mensen begrijpen inmiddels wel de noodzaak, maar waar begin je? Zelf ben ik gewoon begonnen met lopen op het pad van duurzaamheid en natuurinclusiviteit. Gaandeweg leer je steeds meer. Door vragen te stellen, open te staan, en samen te werken. En wanneer je dan als vanzelf opdrachtgevers aantrekt die kritisch zijn en je uitdagen, wordt het ook steeds leuker!


De impact van 1 kast gemaakt van verschillende materialen - Rick Porcelijn, 16 MammalsTransformeren
Het is mijn missie geworden om interieurs te ontwerpen die zowel duurzaam als aantrekkelijk zijn. Met natuurlijke materialen, maar zonder de geitenwollensokkensfeer. Op die manier kan ik laten zien dat het mogelijk is, niet alleen aan potentiële opdrachtgevers, maar ook aan andere interieurontwerpers. Het is mijn droom om de principes van biophilic design (waar duurzaamheid een integraal onderdeel van is) aan andere ontwerpers over te brengen, zodat we samen onze branche kunnen transformeren van een sterk vervuilende naar een gezonde, door de natuur geïnspireerde en duurzame interieurbranche.

Biophilic movement
Ben jij een (interieur)ontwerper en voel je je hierdoor aangesproken? Bezoek dan https://www.biophilic-design.nl/ en download het gratis e-book over biophilic design. Hiermee kom je meteen op mijn mailinglijst en houd ik je op de hoogte van alle ontwikkelingen die eraan zitten te komen. En als jij voelt; dit is wat ik wil, sluit je dan aan bij onze biophilic movement door lid te worden. Je krijgt dan toegang tot een enorme bron aan informatie over duurzaam en natuurinclusief ontwerpen!

Want als er één ding is dat ik heb geleerd, dan is het wel dat samenwerking de enige manier is om de transitie te maken.

Laten we het samen beter doen!

Reacties