Biophilic design & duurzaamheid
man op steiger
Lianne Bongers
04/28/2024
1 min
0

Biophilic design & duurzaamheid

04/28/2024
1 min
0

Vandaag wil ik graag een boeiend onderwerp binnen biophilic design bespreken: duurzaamheid. 

Duurzaamheid is een veelbesproken onderwerp, zij het soms uitgehold  door marketeers. Toch draait het voor mij om de essentie: het behoud van natuurlijke hulpbronnen en het minimaliseren van onze impact op het milieu. Als we nog een stap verder willen gaan - en dat willen we! - kunnen we zelfs streven naar regeneratief ontwerpen, waarbij we niet alleen nemen van de natuur, maar ook teruggeven.


Met biophilic design voegen we een extra dimensie toe aan duurzaamheid door de natuur terug te brengen in onze gebouwde omgeving, waardoor onze band met de natuur wordt hersteld. Terwijl duurzaamheid zich richt op ecologische aspecten zoals energie-efficiëntie en materiaalgebruik, gaat biophilic design verder door ook ons welzijn en onze gezondheid te bevorderen. Het doel is om ruimtes te creëren die onze zintuigen prikkelen en waarin we ons echt verbonden voelen met de natuurlijke wereld om ons heen.


Een van de kernprincipes van biophilic design is het gebruik van natuurlijke elementen, zoals groene planten, natuurlijk licht, houten materialen en waterpartijen. Deze elementen zijn niet alleen visueel aantrekkelijk, maar hebben ook een positief effect op onze gemoedstoestand en productiviteit. Het is bewezen dat blootstelling aan deze elementen stress vermindert en onze concentratie verbetert.


Biophilic design gaat echter niet alleen over wat we zien, maar ook over wat we voelen, horen en ruiken. Geluiden van stromend water, de geur van verse bloemen en de textuur van natuurlijke materialen dragen allemaal bij aan een omgeving die ons in contact brengt met de natuur en ons een gevoel van rust en ontspanning geeft.


Een ander fascinerend aspect van biophilic design is dat het niet alleen gunstig is voor ons, maar ook voor de planeet. Door de natuur in onze gebouwen te integreren, kunnen we de luchtkwaliteit verbeteren, de temperatuur reguleren en een thuis bieden aan kleine dieren en insecten. Het creëert als het ware een mini-ecosysteem in onze eigen leef- en werkomgeving.


Daarom is biophilic design niet een voorbijgaande trend, maar een ware gamechanger in de wereld van design en architectuur. Dat is waarom ik ben gestart met het creëren van een online community om biophilic design meer bekendheid te geven en ontwerpers en architecten te ondersteuren in hun biophilic projecten. Samen kunnen we een diepere laag toevoegen aan interieurontwerp en architectuur, niet alleen esthetisch, maar ook van waarde voor de planeet. Wil je deel uitmaken van deze online community? Meld je dan hier aan: https://www.biophilic-design.nl/academy/

Reacties